VICTOR POPESCU: „CULORILE DESCHISE REFLECTĂ LUMINA SOLARĂ MAI MULT DECÂT CELE ÎNCHISE.”

Absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism din București în 2005, arhitectul Victor Popescu propune nuanțe calde pentru fațadele clădirilor și crede că Bucureștiul începe să devină un oraș din ce în ce mai colorat.

 Victor Popescu

Combinațiile de culori preferate pentru fațadă
Alegerea culorilor depinde de stilul arhitectural exprimat, de încadrarea obiectivului în sit și de armonizarea lui cu peisajul și clima. Astfel, putem observa că în cazul fațadelor mediteraneene predomină albul alături de culori de pământ, piatră și lemn, iar cele de inspirație nordică sunt, de cele mai multe ori, sobre, în tonuri de gri, deseori înviorate de accente de culoare.

Combinații de culori: blocuri noi vs. blocuri vechi
În faza de proiect, o clădire nouă este gândită în ansamblu având culorile adecvate de la început. În cazul clădirilor vechi există limitări vizuale în folosirea culorilor la fațade datorate arhitecturii anvelopantei și materialelor din care este alcătuită. Elementele repetitive de fațadă, precum balcoanele, pot contribui la o imagine placută în ansamblu atunci când sunt colorate adecvat sau pot transforma clădirea într-un element obositor, deranjant pentru privitor. E importantă măiestria arhitectului în alegerea potrivită a culorilor.

Primăriile sau particularii – cine este mai îndrăzneț în materie de culori? Cum poate interveni Primăria astfel încât să se obțină o unitate cromatică la nivel de oraș? 
Nu este vorba doar de îndrăzneală sau de competiție. În ideea obținerii unității cromatice la nivel de oraș este nevoie de implicare, este nevoie de mai mult decât un program de reabilitare termică, este vorba de concursuri naționale și internaționale de arhitectură și urbanism și, nu în ultimul rând, de implicarea activă a arhitectului șef și a echipei conduse de acesta în vederea aplicării întocmai a planurilor și studiilor de culoare.

Care sunt motivele pentru care se aleg culori mai deschise pentru fațadă? 
Culorile deschise reflectă lumina solară mai mult decât cele închise. Acesta ar fi primul lucru la care ne-am putea gândi, dar nu singurul. Ele inspiră curățenie și eleganță, iar în combinație cu forma și materialul potrivit desăvârșesc imaginea finală.

Care sunt principalele criterii, estetice sau practice, de care se ține cont atunci când se aleg culorile pentru fațadă? 
Fiecare clădire are la bază o poveste pe care o numim "temă de proiectare". Atunci când tema este clară pentru proiectant cât și pentru beneficiar se conturează în linii mari aspectul general al clădirii alături de cromatică. În funcție de ce vrem sa inspire acel loc alegem și culoarea potrivită.

Când se aleg culorile pentru fațadă, care sunt criteriile care primează – cele de ordin estetic sau cele de ordin practic? 
Ambele. Se cântăresc variantele și se alege optim. De exemplu, o culoare închisă va absorbi cu mult mai multă radiație termică decât una deschisă fapt care ar putea afecta stratul termoizolant (polistirenul). În funcție de orientarea cardinală, volumetrie și buget se alege varianta preferată.

Se vorbește adesea despre București ca fiind un oraș gri, monoton, cenușiu. Sunteți de acord? Care este culoarea care definește Bucureștiul? 
Bucureștiul începe să devină un oraș pestriț. A trecut de perioada cenușie, reabilitările înfloresc iar imaginea se schimbă treptat. Păcat este că se fac compromisuri la calitatea vizuală și a finisajelor. Există și arhitectură de calitate, dar, evident, ea se reflectă în buget. De cele mai multe ori bugetul se termină odată cu începerea finisajelor.

 

Victor Popescu este arhitect la firma Sky Net Systems (link: www.skynetsystems.ro/)