Dacă te-ai decis să fii propriul designer de interior pentru casa ta, iată câteva sugestii care să te ajute să creezi un decor echilibrat cromatic şi o atmosferă plăcută. Sperăm să te inspire şi să te apuci de lucru chiar de azi!
Dacă vrei să te simţi cu adevărat chef la tine în bucătărie, ai grijă şi de decor! Încearcă nuanţe “picante”, “apetisante”, precum roșu-tomat, galben-şofran, verde-praz, roz-somon, alb-unt etc.
Pont! Dacă vrei să experimentezi, alege nuanţe de gri! Combină cu fronturi albe şi înlocuieşte gresia cu parchet laminat pentru trafic intens, în nuanţa mesteacăn.
În living se strânge toată familia, de aceea stilul trebuie să reflecte gusturilor tuturor. Sunt preferate nuanțele neutre, care să conecteze diversele elemente de design din cameră, sau chiar alburile nuanţate, mai ales în contrast cu mobilier wenge.
Pont! Impresionează-ţi musafirii cu un perete colorat! Funcţionează perfect cu un stil minimalist, modern, sau ca delimitare între zona de living şi cea de bucătărie sau dining, în cazul spaţiilor deschise.
Dormitorul reprezintă un spațiu privat, care trebuie să invite la odihnă. Culorile calde, pastelurile, tonurile neutre, sunt recunoscute pentru efectul lor liniştitor. Desigur, puteţi folosi accente de culoare, pentru contrast, sau puteţi alege accesorii în culori din aceeaşi paletă, pentru o schemă calmă, fluidă.
Pont! Dacă vreţi să aduceţi o tentă romantică, dar ludică în stilul de amenajare, alegeţi un roz intens şi „temperaţi-l” cu un sticker aplicat direct pe perete , pe care îl găsiţi în orice magazin de bricolaj.
Culori pastel, pentru bebeluşi, culori vii, calde, inspirate de stilul desenelor animate din anii de preşcolar, culori reci, „rebele”, tipice adolescenţei, roz pentru fete, albastru pentru băieţi, culorile echipei de fotbal preferate, orice ar fi, copiii iubesc culoarea!
Pont! Combinaţi cel puţin două culori şi „jucaţi-vă” cu formele geometrice. Vă trebuie bandă de hârtie sau şabloane din carton, un trafalet mic şi multă imaginaţie!
ALB - puritate, inocență, optimism. Se poate combina uşor cu orice culoare, punând în evidență accesoriile, mobilierul sau ale elemente cromatice. Albul semnifică curățenie și creează senzația de spațiu suplimentar.
ROȘU – pasiune, energie, curaj. Creează un look dinamic şi dă o notă îndrăzneaţă amenajării dacă alegeţi un roşu intens, pe o suprafaţă restrânsă. Foarte versatil, de la tonuri delicate de roz până la grena, poate fi folosit în orice spaţiu.
PORTOCALIU – prosperitate, veselie, entuziasm. Fiind o combinaţie de roşu şi galben, creează atmosferă şi radiază căldură, fiind folosit preponderent în living şi bucătărie. Şi la exterior este preferat portocaliul, pentru faţade luminoase, în combinaţie cu gri sau maron.
GALBEN – stabilitate, concentrare, linişte. Culoare solară, luminoasă, de la galben-pai la galben- citron, poate fi „vedetă” în multe combinaţii, fie ton pe ton, fie contrastante. Este, de asemenea, una din culorile cele mai folosite pentru bucătării.
VERDE – vitalitate, armonie, încredere. Un accent de verde va da un aer fresh încăperii, mai ales combinat cu alb, bej şi texturi naturale (ratan, sisal, in etc.). „Asortaţi-l” firesc cu câteva plante cu frunze verzi, decorative. Neapărat naturale!
TURCOAZ - destindere, escapism, confort. În tonuri ce amintesc de laguna albastră şi vacanţe exotice, este ideal pentru o casă la malul mării, în încăperi cu multă lumină. Pentru o schemă fluidă de culori, combinaţi cu alb şi albastru!
ALBASTRU - calm, încredere, reverie. Pentru camere de copii, albastru aduce o energie pozitivă şi chef de joacă. Este foarte versatil şi poate fi combinat în mod creativ, de la tonurile pale, de bleu ciel, până la cele ultra-saturate de cobalt şi indigo.
VIOLET – inspiraţie, meditaţie, eleganţă. O culoare mistică, poate fi folosită în orice încăpere, dar nu pe o suprafaţă mare, pentru că, dacă e prea intensă – cum e mov-cardinal, poate fi copleşitoare. Combinaţi-l cu bej, gri deschis, sau cu un ton deschis din aceeaşi gamă, sau optaţi direct pentru nuanţele pastel.
Schema cu o singură nuanță, cea monocromatică, este cea mai simplă alegere. Pornești de la o singură culoare și apoi combini cu tonuri mai închise sau mai deschise din aceeaşi gamă, adăugând pe alocuri alb sau negru.
Două culori care se află la poluri opuse pe roata culorilor creează o schemă contrastantă sau complementară.
Schema cromatică armonioasă este compusă din trei culori învecinate pe roata culorilor.
Trei culori care formează un triunghi pe roata culorilor creează schema cromatică dinamică sau triadică.