Nuanțele arhitecturii de retail

Absolvent al Facultății de Arhitectură "G. M. Cantacuzino" din Iași, Matius Ichim, fondatorul boutique-ului Matius Studio, se ghidează după 3 principii în arhitectura de retail: echilibrul vizual al volumelor, jocul cromatic și luminozitatea.

 Matius Ichim

Ai amenajat sute de spații, de la magazine de jucarii până la farmacii. Ce criterii funcționale trebuie să îndeplinească un spațiu care primește sute de clienți? 
Anduranța este primul lucru care-mi vine în minte atunci când ma gândesc la traficul din spațiile comerciale. Praguri, pardoseli, uși, mânere, accesorii și sisteme de glisare făcute să reziste la acțiune mecanica, lovire, zgâriere. Un criteriu funcțional major este modul de întreținere, de verificare și înlocuiere facilă a părților ce s-ar putea deteriora. Ceea ce însă descrie literalmente un spațiu comercial este chiar 'absența', spațialitatea, profunzimea.

Dar estetice?
De gustibus non est disputandum
 și totuși societatea își alege criticii și vectorii de imagine. Studioul nostru alege cu grijă criteriile estetice, în funcție de profilul clienților săi. Cu toate acestea putem indica elementele de bază prin care comunicam teme de retail: echilibrul vizual al volumelor (simetria, de pildă), jocul cromatic (culoare dominantă versus culoare complementară subordonată), luminozitate (ambientală, de accent).

Nuanțele arhitecturii de retail 

Cel mai recent proiect al tău a însemnat amenajarea farmaciilor din rețeaua Dona. Care a fost conceptul care a stat la baza acestei noi identități vizuale și care au fost combinațiile cromatice pe care le-ai folosit? De ce? 
Abordarea noii identități vizuale a farmaciei DONA a pornit de la dialogul vizual permanent cu pacientul. Interiorul remarcabil de plăcut, prietenos și intim, lemnul, pardoseala și în special lumina familială, revigorantă, sunt un decor prin care pacientul primește deja, empatic, mesajul de grijă și apropiere. Un alt criteriu prin care ne-am evidențiat ca arhitecți este că Dona este concepută astfel încât să acorde climatului optim angajaților farmaciei, prin regăsirea stimei de sine ca profesioniști, consolidarea statutului lor social în România contemporană. Noi am mediat și am facilitat actul apropierii DONA de pacienții săi prin consiliere, cel mai important atu al unui retailer.

farmaciile Dona

Ai folosit multe materiale noi, sticlă și multă tehnologie. Cum se împacă ele cu ideea de spațiu primitor, sănătate? 
Tehnologia este o modelare inteligentă de către om, a materialelor și principiilor naturii. Chiar dacă prezența tehnologiei în viața noastră este asociată cu dependența și suprasaturarea, în cazul Farmaciei Dona, alegerile sunt firești și perfect justificate: materiale antiseptice, un PVC fără emisie de COV* (compuși organici volatili), aprobate în mediile farmaceutice sau spitalicești. Pe lângă aspectul pixelat în culori vii, prietenoase, acest material are proprietatea de a se întreține foarte ușor (un criteriu important într-un spațiu farmaceutic) și de a rezista foarte bine traficului. Am mai folosit materiale compozite, termoformabile, ușor modelabile și cu proprietatea de a păstra eventualele elemente patogene cu transmitere prin atingere departe de farmacist și în special de ceilalți pacienți.

pont colorareFie că optați pentru alb sau pentru culoare, un mediu sigur pentru copiii voștri înseamnă și o vopsea de calitate. Încercați vopseaua superlavabilă Duraziv fără Miros cu Kauciuc, prima din România cu un conținut minim de compuși organici volatili (COV), certificată EcoLabel.

Cum arată traseul de la idee și până la deschiderea spațiului pe care îl amenajezi? Prin câte "drafturi" treci? 
După 15 ani de experiență, putem concluziona cu umor: nici un detaliu nu este suficient de bine detaliat încât să nu conducă la o schimbare radicală a soluției. Ne trebuie doar sinceritate să acceptăm că o lucrare perfectă este o formă facturabilă a unui draft ceva mai elaborat. Ca atare, draftul final este în fapt un draft suficient de bine detaliat cât să fie și pus în practică.

Ai amenajat și multe spații din sectorul fashion. Ce combinații de culori ai folosit acolo și ce ai vrut sã transmiți cu ele? 
Culoarea în spațiul amenajat vine de la produse și este împrumutată de pereți și tavan. În majoritatea spațiilor am folosit non culori sau nuanțe, tonuri foarte diluate ale unor culori de bază. Prin aceasta am lăsat scena liberă produselor expuse, fără să le concurez.

Dar în cazul magazinelor pentru copii? 
Chiar și aici, jucăriile sunt vedetele. De comun acord cu retailerul, ne-am rezervat pornirile artistice la un portal roșu și la o pardoseală monocromă, optimistă și jucaușă (în cazul NORIEL Toys). Un alt hint este delegarea informației cromatice către printuri mari și mood-board-uri.

magazinele pentru copii Noriel Toys

Care este combinația de culori preferată de tine? De ce? 
În ultimii ani am constatat o apetență pentru galben, roșu și, după caz, alb sau negru (non culoare). Asociez etapa aceasta cu apariția în viata studioului MATIUS a celor doi ucenici (cei doi fii ai mei, de 3 și 5 ani), cât și cu deschiderea societății în general către a consuma culori de bază, 'din tub' cum ni se spunea la școală.

Putem vorbi de un top 3 al culorilor preferate de retailerii romani? Care este cea mai solicitată combinație? 
Retailerii români au început să aleagă cu mai multă încredere și deschidere culoarea și observ că roșul, galbenul, albastrul și negrul fac o casă bună împreună.