Rezistentă, durabilă și cu o multitudine de culori și texturi, piatra naturală este unul dintre cele mai vechi materiale folosite în construcții, care se bucură de o nouă interpretare în amenajările de interior. Nu ne referim doar la piatra nobilă – marmură, granit, travertin, onix – ci la crusta de piatră, folosită în special pentru placarea pereţilor, a şemineelor sau decorarea unor suprafeţe mici care delimitează diferite zone ale casei (de exemplu, un perete, o grindă sau un stâlp). Aspectul de stâncă naturală cu o combinaţie aleatorie de culori (gold, gri, maro, rugină) ce nu poate fi reprodusă artificial, precum şi prezentarea sub diverse forme şi finisaje (fasonat, nefasonat, rustic), îi conferă un caracter foarte versatil. Este, de aceea, folosită cu succes în spaţii publice – restaurante, spa-uri, hoteluri etc., cât şi în spaţiul intim, de la dormintor, până la zone de trecere, cum sunt holul sau casa scării. Funcţie de celelalte elemente de decor cu care este asociată, piatra naturală poate fi inclusă atât în amenajări în stil rustic, dacă o combinaţi cu lemn, duşumea, fier forjat sau alte materiale naturale, cât şi în stil modern, în combinaţii cu sticlă, inox, mobilier cu fronturi lucioase etc. Un mod sigur de a o pune în valoare, este folosirea unui ecleraj direcţionat, sub formă de spoturi de exemplu, care să evidenţieze jocul de culori şi structura neregulată. De asemenea, mergeţi la sigur dacă plasaţi şi câteva plante verzi în apropiere pentru a spori astfel efectul natural.
În bucătărie Alegeţi un perete pe care să îl placaţi cu piatră naturală. Poate fi cel cu mobila în care sunt încastrate plita, hota, chiuveta, şi veţi obţine un contrast deosebit cu inoxul, fronturile de sticlă şi blatul lucios. Optaţi pentru mobilier de culoare închisă pentru a evidenţia acest contrast şi din punct de vedere cromatic şi adăugaţi cîteva spoturi, deasupra blatului sau în tavan, pentru un efect mai cald.
În living Dacă spaţiul nu vă permite un şemineu, nu înseamnă că nu aveţi unde să folosiţi piatra naturală. Puteţi opta pentru placarea unui stâlp sau a unui perete, de exemplu cel din spatele televizorului. Câteva etajere plasate aparent neregulat şi aparatura electronică sunt suficiente pentru a transforma acest perete în punctul de atracţie al camerei.Mizaţi pe acelaşi contrast între aspectul uşor rustic, nefinisat, al pietrei şi cel minimalist, ultramodern al gadgeturilor. O canapea din piele, o măsuţă cu blat de sticlă şi picioare cromate şi un tablou abstract de mari dimensiuni, neînrămat, pot completa inspirat decorul.
Alte spații Sub scară. Folosiţi piatra pentru a transforma o zonă neutră şi aparent lipsită de valoare estetică, într-una cu personalitate. Șemineu. Alegeţi piatra naturală pentru a „îmbrăca” şemineul – funcţie de suprafaţă puteţi alterna două-trei dimensiuni diferite de plăci pentru mai mult dinamism. Perete despărţitor. Delimitaţi două zone distincte, în living, între bucătărie şi dining etc. folosind piatra naturală ca placaj pentru peretele despărţitor. Poate fi înalt până la tavan sau de înălţimea unui bar, având şi rol de suport pentru diverse obiecte de decor.