Amenajarea camerei copiilor e, pentru cei mai mulți dintre noi, o adevărată provocare pentru că trebuie să bifăm o listă mare de lucruri pentru confortul celor mici, de la preferințele acestora în materie de design, până la felul în care este dispus mobilierul sau iluminată încăperea. Mihaela Cetănaș, designer și arhitect de interior, ne-a dat câteva sugestii de amenajare pe care ar trebui să le avem în minte atunci când vrem să le redecorăm camera.
Ce stil de amenajare ar trebui să alegem atunci când decorăm camera unui copil, în așa fel încât designul ales să se potrivească cu personalitatea lui și peste câțiva ani? În primul rând, designul de interior al camerei de copil trebuie să pornească de la analiza limitărilor impuse de spaţiul propriu-zis şi de funcţionalitatea dorită. În funcţie de acestea, se vor adapta soluţiile constructive de mobilare şi trafic, iar estetica aleasă/stilul se va ‚plia’ pe această structură. În al doilea rând, cum copiii sunt într-o evoluție permanentă, este bine să alegem soluţii multifuncţionale, care să se adapteze la cerinţele lor în creştere. De exemplu: pătuţuri care se pot extinde în lungime/lăţime(în funcţie de necesităţi), rafturi şi mobilier pentru depozitare suficient de încăpătoare pentru hăinuţe, cărţi şi jucării, un birou de dimensiuni medii care să fie util de la vârsta preşcolară și până la adolescenţă.Pentru a trece testul timpului, indiferent de tipul soluţiilor alese pentru amenajare, este bine să optăm pentru obiecte prelucrate din materiale de calitate, preferabil de origine naturală (lemn, fibre naturale, vopsele ecologice), şi plante naturale, pentru o mai bună calitate a aerului. La fel, să concepem un plan de iluminat corespunzător planului de mobilare şi să gândim siguranţa spaţiului. Astfel, promovăm fiabilitatea, ergonomia şi o estetică corecte. Abia după ce am clarificat toate aspectele de ordin ‚constructiv’putem vorbi de stil. Şi aici, personalitatea şi profilul copiilor trebuie să servească ca start pentru inspiraţie. Cu toate acestea, recomand să fie creat un cadru colorat, în nuanţe pastelate, neutre (crem, bej) sau albe, iar expunerea de detalii şi culori puternice să fie redusă la accente decorative: jucării, tablouri, printuri, textile şi cărţi. Pentru 2015, cel mai practic stil de amenajare al camerei de copil/tineret este cel contemporan, pentru că înglobează influenţe din mai toate stilurile anterioare și, în același timp, este ergonomic, funcţional şi accesibil în multe formate. În funcţie de cerinţe, mobilierul contemporan poate fi adaptat uşor, prin accesorizare/detaliere, altor stiluri: clasic, cottage, modern, eclectic, shabby, etc. Iar aceste accesorizări, detalii de stil pot fi, oricând este necesar, actualizate, revalorificate şi înlocuite cu alte decoraţiuni relevante vârstei şi etapei de dezvoltare.
Cât de important este să implicăm copiii atunci când le redecorăm camera și cum putem face asta? La fel de important cât este şi pentru noi: simţim cu toţii nevoia de a ne reflecta într-un anume grad identitatea și personalitatea în spaţiile personale. Copii, în schimb, experimentează mult în alegeri şi preferinţe, dar ele vin pe un cadru al personalităţii care se prefigurează devreme în formarea lor. Copiii mei sunt un exemplu bun: deși sunt mici, amândoi au personalităţi aventuroase, iar preferinţele concrete, chiar dacă se schimbă, sunt din acelaşi registru. Aşa că e bine să ne cunoaştem copiii şi să știm ce preferințe au, iar aceste informaţii să formeze o bază care să ajute la cristalizarea unui concept de amenajare. Este indicat să îi implicăm în amenajare: rugându-i să-şi deseneze camera în varianta ideală/preferată, arătându-le exemple de camere de copil decorate creativ, urmărindu-le gusturile în materie de culori şi forme, deschizându-le apetitul pentru spaţiile frumoase în vacanţe tematice, cu vizite (expoziţii, arhitectură). Copiii sunt deschişi influenţelor, aşa că putem începe devreme o educaţie estetică , o familiarizare cu proporţiile echilibrate şi armonice. Şi încă ceva: camera copilului face parte din casă, iar dacă restul spaţiilor vin cu un stil şi un concept clar definite, pe acelaşi direcţii funcţionale/estetice şi vizuale trebuie adăugate acele preferinţe şi caracteristici care să personalizeze camera, pentru ca totul să formeze un întreg.
La ce trucuri de amenajare ar trebui să apelăm atunci când vrem să îmbinăm zona de studiu cu cea de joacă în camera unui copil? Chiar dacă spațiul camerei nu permite întotdeauna separarea lor, ar trebui să încercăm să facem asta, chiar și vizual. Zona de studiu trebuie să fie bine delimitată de alte zone funcţionale ale camerei, să fie bine iluminată şi, preferabil, să creeze un ambient liniştit și să încurajeze momentele de concentrare. Biroul se poate orienta spre fereastră, dacă vederea este una spre vegetaţie şi cadru natural, sau spre perete, atunci când este aşezat aşa pentru acces la lumina naturală. Delimitarea poate fi realizată şi cromatic (alegem culori diferite, mai serene în comparaţie cu zona de joacă) sau funcţional (cu paravane, rafturi despărţitoare, mobilier, plante).
Știm că, uneori, copiii pot fi cam dezordonați. Ce soluții de depozitare putem alege în așa fel încât să nu încărcăm spațiul? Copiii pot accesa obiecte la înălţimea ochilor lor şi manipula greutăţi uşoare adaptate vârstei lor. Aşa că, pentru copii cu vârste mici, cel mai potrivite sunt soluţiile de depozitare joase, tip rafturi, unde să fie plasate cutii cu destinaţie clară – aşa putem educa copiii să păstreze ordinea pe categorii: plușuri, maşinuţe, Lego. Pentru şcolarii mai mari putem folosi mobilier modular, închis cu uşi, mai înalt şi adaptat cerinţelor. De exemplu, coşurile de depozitare din rattan împletit rămân de un real ajutor pe tot parcursul copilăriei, până la vârsta adolescenţei: oricând pot găzdui obiecte/jucării /cărţi sortate după categorii şi domenii de interes şi îşi găsesc locul în orice schemă de amenajare.
Care sunt 5 cele mai populare culori pentru amenajarea camerei copiilor? Ne poți da câteva exemple din paletarul Duraziv? Trecând peste clişeul „roz pentru fete şi albastru pentru băieți”și peste faptul că aceste culori au fost folosite prea mult în decorarea camerelor de copii, cred că cea mai importantă este construirea armoniei vizuale şi cromatice. În alegerea gamei de culori trebuie să se ţină cont şi de un răspuns tip „feedback” negativ psihologic al unor variante de cromatică intensă, folosite excesiv. De aceea, este de preferat alegerea culorilor neutre, calme pentru suprafeţele de dimensiuni mai mari (pereţi, podele), iar culorile mai „tari” să fie introduse ca accente decorative. Aşa nu o să regretaţi alegerile făcute în materie de culoare, iar redecorarea va fi facilă: veţi actualiza cu decoraţiuni colorate ton-pe-ton sau complementar: perne, tablouri, textile. Alegeri populare în materie de culori pentru interioare de copii sunt în continuare: lavanda (pentru calm, serenitate, delicateţe), galben şi portocaliu (pentru tonul cald şi optimist, solar), albastru şi verde (pentru serenitate, calm, atmosferă tonică).Personal, recomand paletarele Alb, Neutre şi Pastel Duraziv ColorPro Classic pentru suprafeţele mari ale pereţilor, cu menţiunea că nuanţele mai intense de culoare de aici se pot alege doar pentru accent/un perete şi/sau în cazul în care camera are suprafeţe mari. În general, puteţi folosi orice variantă pală de culoare din celelalte variante de paletar ColorPro Classic, inclusiv variante de gri foarte deschis, dar ţineţi cont de elementele menţionate anterior: armonie cromatică şi fără excese de culoare. Sugerez ca, indiferent de culorile alese, să nu „investești” multe caracteristici de personalitate în culoarea aleasă pentru pereţii camerei copilului tău: albul şi culorile neutre (crem, bej) vor fi întotdeauna actuale şi vor reprezenta mereu un fundal potrivit pentru orice amenajare; iar variantele pastel, în tonuri şi luminozitate medie, pot complimenta reuşit şi delicat spaţiul. Personalitatea reiese din compoziţia spaţiului, a întregului ansamblu de elemente folosite. Oricare are fi stilul ales, culorile potrivite dau substanţă şi armonie, complimentează şi corectează vizual spaţiul.
Cum decorăm o cameră comună, în care dorm doi copii, de exemplu, în așa fel încât fiecare să se bucure de spațiu privat? Personalizând spaţiul aferent fiecăruia: vizual – prin mobilare simetrică în plan orizontal sau vertical; decorativ -prin obiecte, imagini şi fotografii, culori şi diverse forme de exprimare personală; functional- fiecare având în folosinţă propriul kit necesar util: mobilier (pat, birou, rafturi), obiecte de iluminat (lampă birou, lampă citit la pat), textile. Utilă poate fi şi o delimitare vizuală, după caz: folosind paravane, rafturi deschise, un sistem de perdele – dacă spaţiul şi stilul ales de amenajare o permite.