Cum ar trebui să fie camera unui adolescent? Rețineți două lucruri: să fie funcțională, dar cu personalitate. Nu luați decizii fără acordul copilului și nu-l subestimați în alegerea culorilor, s-ar putea să vă surprindă. Restul e inspirație. Să luăm, de exemplu, camera fetelor. Nu e nevoie de un spațiu mare și nici de investiții sbstanțiale în mobilier. Creativitatea stă în detalii. Creați un mini-vernisaj pe peretele de lângă pat din cinci – șase rame albe, simple, care să pună în valoare postere funky sau chiar picturile copilului. Optaţi pentru un alb nuanţat pentru perete într-un ton apropiat de culoarea predominantă din cameră, creaţi contrast prin adăugarea unei culori accent pe un sfert din înălţimea peretelui. Poate evidenţia mai bine mobilierul alb, de exemplu, şi conferă un plus de dinamism vizual.
Dacă peretele e colorat integral, alegeţi stickerele decorative – o soluție de mare efect. Pentru un perete colorat cu o lavabilă gri deschis cu tentă albăstruie, o combinaţie originală poate fi alb şi galben Chartreuse – o culoare foarte frumoasă, jumătate galben şi jumate verde, denumită după un celebru lichior franţuzesc. Pont: Dintre toate culorile, griul este cel mai mult influenţat de lumină, artificială şi naturală, de aceea verificaţi nuanţa aleasă în mai multe intervale de timp, când lumina are intensităţi diferite. Și așa ajungem la roz, culoarea etalon pentru camera fetițelor. Ea este asociată de specialiști cu sensibilitatea și blândețea, de aceea a devenit culoarea feminității și gingășiei. Câteva accente de roz pe peretele din spatele patului te duc cu gândul la iatacul unei prinţese, dar şi nuanţele mai tari, de fucsia de exemplu, pot fi foarte apreciate.
Două dintre culorile preferate de adolescente sunt tonurile de roz. Cele tari, de exemplu fucsia, pot fi combinate cu alb, ca să fie temperate, sau cu tonuri electrice de turcoaz şi bleu-laguna pentru un plus de energie. Inspiraţi-vă din paleta DURAZIV ColorPRO secțiunea Clasic. Veți găsi aici peste 500 de culori pentru vopsea super lavabilă cu Kauciuc, cel mai potrivit finisaj pentru o cameră ai cărei pereţi pot fi supuşi la grele încercări! Foarte important este şi eclerajul, iar pe lângă lampa de birou, absolut necesară, şi tradiţionala lustră sau plafonieră, daţi un plus de creativitate cu o lampă înaltă din hârtie cerată, de la Ikea. Pe lângă faptul că luminează discret şi este uşor de mutat în orice colţ al camerei, este ea însăşi un obiect de design.
Pentru o cameră de băieți aveți la îndemână stilul sportiv sau pe cel modern, cu accente industriale. Personalizați camera printr-un perete pe care aranjați postere cu sportivii sau trupele preferate, ori folosiţi câteva panouri de plută pe care să agațe, cu ajutorul unor pin-uri colorate, brățările sau biletele de la concerte, ilustrații care îl inspiră sau poze cu prietenii – pe scurt, creaţi un decor care să amintească de „peretele” de pe pagina lor de Facebook. Alegeţi vopseaua lavabilă în culori precum albastru, verde, gri, pentru pereţi, în combinaţie cu roşu, oranj sau galben, pentru accesorii, – un contrast perfect care reflectă entuziasm, energie, îndrăzneală, poate chiar un pic de spirit rebel. Tipic vârstei!
Mobilierul minimalist e un must în camera unui adolescent. O idee ar fi să înlocuiți șifonierul masiv cu unul transparent sau încastrați-l în perete pentru a mări optic spațiul camerei. O altă idee ar fi să schimbați noptiera clasică cu una metalică, pe care o puteți revopsi ușor cu un email acrilic colorat. Iar în loc de scaune, aruncați câteva puf-uri colorate.