Jörg Pecher este un neamț atipic: în urmă cu mai mulți ani, a lasat Germania și s-a mutat în România, unde, împreună cu Florin Maxim, prietenul și colaboratorul lui, a înființat o firmă de amenajări interioase și exterioare. De peste 3 ani, Jörg Pecher colaborează cu Duraziv pe o serie de proiecte inedite pentru că, în opinia lui, produsele Duraziv sunt printre cele mai bune de pe piața din România.
Ce ne puteți spune despre firma dumneavoastră de construcții. Când a fost înființată, care îi este povestea? În februarie 2014, împreună cu partenerul meu, Florin Maxim, am înființat firma Maxpecher. Dar noi colaborăm, pe diverse proiecte, încă din august 2011, adică de peste 4 ani. Inițial, eu am fost clientul lui Florin. Se întâmpla prin 2009. Apoi, după mutarea mea în România, l-am ajutat cu două proiecte și, la sfârșitul lui 2011, am făcut primul nostru proiect împreună: un birou de avocatură. În principiu, eu mă ocup mai mult de partea de logistică, de comunicarea cu clienții și de contabilitate, iar Florin de partea tehnică, de execuție și de organizarea pe șantiere.
Știm că sunteți de cetățenie germană. Ce diferențe sau asemănări ați observat între meșterii români și cei din Germania? Diferența dintre meșterii români și cei din Germania este imensă. În Germania, ei se specializează ca să ajungă la titlul de meșter (Meister – în germană): trebuie să facă 5 sau 6 ani de școală, cu teorie și muncă practică. Din păcate, nu întâlnim așa ceva în România. Aici, meșter este considerat oricine e mai priceput în domeniu, iar vorbele românești „Știu eu cum se face” sau „Merge și așa”, înrădăcinate în mentalul colectiv, nu prea ajută acest sector. Un alt lucru pe care l-am observat este că meșterii, în Germania, sunt mult mai apreciați decât cei din România. Pe de altă parte, cei români sunt mai creativi și mai pricepuți. Dar faptul că nu există școli profesionale sau calificări în acest sector este o mare problemă, care se reflectă în calitatea și durata unei lucrări.
Culorile insuflă un aer optimist oricărei încăperi. Întâlniți la mulți clienți această “deschidere spre culoare”? Noi, în peste 80% din totalul lucrărilor, colaborăm cu arhitecți și executăm lucrări după proiecte făcute de specialiști. Culorile pe care le folosim joacă un rol decisiv asupra felului în care arată o lucrare: e acel element la îndemână, care poate schimba complet fața unei lucrări.
Cât de importantã este colaborarea cu arhitectul pentru succesul unei lucrãri? Cum am menționat și mai devreme, în majoritatea proiectelor noastre ne bazăm pe arhitecți, iar acest lucru ne ajută foarte mult pentru că ei pot analiza mai bine structura unei clădiri și astfel evităm multe surprize neplăcute. Unul dintre motivele pentru care recomandăm colaborarea cu arhitecții este, de exemplu, bugetarea, pentru că fără un proiect bine pus la punct este greu să estimăm costurile reale. Știm că ați lucrat cu Duraziv pe mai multe proiecte. Care au fost cele mai importante? Mereu am zis că cel mai important proiect este cel la care lucrezi în prezent, așa că de fiecare dată am fost atenți să executăm corect o lucrare și să alegem produse de caliatate. În urmă cu mai bine de 3 ani am început să colaborăm cu Duraziv și folosim, aproape exclusiv, gleturile și adezivii Duraziv. Și credem că nu există pe piața românească produse mai bune din punct de vedere al raportului calitate-preț.
Dacă ar fi să descrieți în câteva cuvinte fațadele clădirilor din București, care ar fi acestea ? Multe clădiri din București sunt neîngrijite sau prost executate, dar găsim și lucruri făcute cu cap, însă foarte puține. Cel mai trist este că există multe clădiri vechi de un secol, foarte frumoase, dar nerestaurate și cred că ar trebui să fie mai bine valorificate.
Pentru a proteja fațadele de fisuri, crăpături și alte deteriorări cauzate de factorii de mediu, trebuie să alegem materiale de calitate. De ce criterii trebuie să ținem cont atunci când alegem produsele pentru decorarea fațadei? Într-adevăr, este foarte important să alegem materiale de calitate când decorăm fațadele, pentru că acestea nu trebuie să îndeplinească doar un rol estetic, ci și unul funcțional: să protejeze tencuiala de factorii externi. În general, încercăm să îmbinăm alegerea clientului cu sfatul arhitectului și întotdeauna respectăm recomandările de aplicare a unui produs.